juhfark
Somló és Juhfark
A juhfark autochton (őshonos) magyar fajta összesen mintegy 200 hektáron található idehaza, amiből 100 hektár a Somlón ad bort.
A somlói Juhfark fajta és borvidék tökéletes találkozása. A hegy különlegességét a Juhfark tudja legjobban közvetíteni, és fordítva: a Juhfarkra jellemző fajtajegyek a Somlón mutatkoznak meg legszebben. Az eredmény: komplex, ásványos ízvilágú, utánozhatatlan bor.
Minden borvidéknek van sajátos talaja, mikroklímája és fekvése (terroir), és vannak fő fajtái, amelyek különösen jól passzolnak az adott terroirhoz. Egy-egy ismert fajta több borvidék különös adottságait is képes jól megmutatni, de egy kilóg a sorból: csak egyetlen borvidéken terjedt el, amit viszont 100%-osan közvetít a boraiban. Ez a Juhfark a Somlón. Ami azért különösen érdekes, mert a Somló az egész világon az egyik legegyedibb ízvilágot produkáló borvidék.
Ráadásul amellett, hogy a speciálisan somlói, vulkanikus, enyhén sós, vibráló ízvilágot a Juhfark közvetíti a lehető legjobban, hihetetlenül sokarcú fajta is: lehet reduktív, lehet maradék cukros, sőt édes, lehet kifinomultan elegáns és lehet több évig hordóban tartott, hatalmas testű bor. De bármilyen stílusban is készítik el, mindegyikben ott van a Somló utánozhatatlan karaktere.
Egy jó évjáratban a Juhfark 2-3 évesen kerül a csúcs közelébe, és jó pár évig a csúcson is marad. Ez savainak, gazdag beltartalmi értékeinek és viszonylag magas alkoholtartalmának köszönhető. A fajta egyediségét és a terroirral való együttműködését a nemzetközi szakértők is nagyra értékelik: a somlói Juhfark kiemelkedően szerepel a nagy világversenyeken. Egy példa: a világ legalaposabban bírált borversenyén, a londoni International Wine Challenge-en a Tornai Pincészet az elmúlt években négyszer kapta meg a legmagasabb elismerést, a Trófea díjat, ebből háromszor Juhfark borral. (A versenyen évente 15 ezer tételt neveznek 50 országból, és ezeknek 1%-a kap Trófeát. A borokat három, egymástól független, nemzetközi szaktekintélyekből álló zsűri bírálja, és a Trófea díjasokat egy újabb körben, a már aranyérmet elnyertekből választják ki.)
Pedig a Juhfarkból nem könnyű a legjobbat kihozni. Vékonyhéjú, nehezen termeszthető szőlő, különösen sok odafigyelést igényel. Fürtje tömött, felső része széles, lefelé elvékonyodik, és alul visszakanyarodik (nevét is a fürt formájáról kapta). Könnyen megül rajta a hajnali pára, és ha nem figyelnek rá, a bogyók megrepednek és a bogyók rothadni kezdenek.
De nem csak a fürt egészségére kell ügyelni: ha nem formálják megfelelően már szőlő állapotában, akkor szilaj vadságában vagy túl magas alkoholtartalmú, vagy harsány savakkal rendelkező bort ad. Jól kezelve azonban hihetetlen potenciál van benne.
Az országban más helyeken is termelnek kisebb mennyiségben, de a Somló a hazája, ahol 105 hektárt találunk belőle. Itt született, itt érzi legjobban magát, és döntő szerepe volt abban, hogy a somlói bort évszázadokon át a legnagyobbak közt tartották számon Európában. De mivel különös gondoskodást igényel, nem fért bele a szocialista tömegtermelés sablonjába. A múlt század 80-es éveire már csak mutatóban maradt belőle, Juhfark fajtabor nem is volt kapható. Kikerült az állami fajtajegyzékből is. A Somló legelszántabb borászai azonban ragaszkodtak hozzá, és ők a rendszerváltás újrakezdő lendületében mindent megtettek azért, hogy visszakerüljön a támogatott fajták közé, és újra elfoglalhassa méltó helyét.
Köztük volt Tornai Endre és fia, Tamás is. 1995-ben megvásároltak egy régi egyházi birtokon lévő, elöregedett Juhfark ültetvényt, ahol négyévnyi munkával elvégeztek egy fajtaszelekciót. Vagyis négy éven át, szüret előtt megjelölték azokat a töveket, amelyeknek a termésével tökéletesen elégedettek voltak, és szaporításra érdemesnek találtak a fürtforma, zamat, egészségi állapot és vitalitás alapján. Azokból a tövekből, amelyek mind a négy évben kiemelkedően szerepeltek, oltóvesszőt vettek, majd oltványokat csináltattak, végül minősíttették ezeket. Így jött létre a Juhfark törzsültetvénye (államilag elismert, egységes, fajtaazonos, szaporításra alkalmas ültetvénye) a Somlón, és innen szaporították el újra a fajtát.
És mivel a Somló kis borvidék, Juhfark pedig szinte csak itt készül, ez még különlegesebbé és értékesebbé teszi, hiszen az értő közönség a limitált, különleges, és máshol nem reprodukálható borokat keresi szerte a világon.