A somlói Juhfark fajta és borvidék tökéletes találkozása. A hegy különlegességét a Juhfark tudja legjobban közvetíteni, és fordítva: a Juhfarkra jellemző fajtajegyek a Somlón mutatkoznak meg legszebben. Az eredmény: komplex, ásványos ízvilágú, utánozhatatlan bor.
Selection kategória
A legkiválóbb somlói dűlők különleges minőségű, válogatott szőlőiből készített ásványos, nagy testű borok, amelyekben az alkohol, a markáns savszerkezet, a magas extrakttartalom és a fahordós érlelés egyedülálló egységet, eleganciát és harmóniát alkot. Tökéletesen adják vissza a különleges, vulkanikus somlói terroirt, így bármilyen mezőnyben azonnal felismerhetőek.
Ez a tétel a Grófi dűlőből, válogatott szőlők szüretéből, túlérett szőlőkből készül évről évre a pincészet egyik csúcsbora. Az alacsony tőketerhelés koncentrált alapanyagot biztosít, a hordós erjesztés után hosszú hordós érlelés következik. További palackos érleléssel még érettebb, komplexebb bort kapunk.
A bor kristálytiszta, mély szalmasárga színében arany reflexek fedezhetőek fel. Tiszta kifejező illatában az érett trópusi gyümölcsök mellett meleg fűszerek, mint a vanília és kardamom, fahéj és ánizs jelennek meg. Kóstolva a száraz, testes kortyot az illatban ígért összetettség jellemzi. A finom hordóhasználat eredménye a hosszan búcsúzó kortyban megjelenő enyhe tanninérzet.
Gasztronómiában érlelt kemény és félkemény sajtok mellé ajánljuk. Sós karaktere mellé kiválóan illik a comté vagy egy mimolette.
Analitikájában kiegyensúlyozott 4,6 g/l savkészlethez 1,2 g/l maradékcukor társul.