Az Egri Csillag
Az Egri Borvidék fehér házasítása, melyet a Bikavér fehér párjaként lehet jellemezni. A névválasztást Gárdonyi Géza Egri csillagok című regénye ihlette. A 16. században még döntően fehérszőlők voltak a vidéken.
Az Egri Csillag három borstílusban készíthető: classicus, superior és grand superior.
Minimum négy szőlőfajta házasításával készül és elsősorban kárpát-medencei fajtákból kell összeállítani. Az illatos fajták mennyisége/aránya korlátozva van, illetve a superior és a grand superior Egri Csillagok esetében minimum hat hónapos fahordós érlelést írnak elő. Összetett borok, amelyek sose a fajtáról, hanem mindig a termőterületről kell, hogy szóljanak.
A borokról általában: Classicus kategóriában a friss, gyümölcsös, üde, virágos, florális jegyek dominálnak. A superior és a grand superior Egri Csillagokban már a fahordós érlelés fűszeres tónusai mellett érlelt, közepes, de akár testes, gyümölcsös, diszkréten illatos jelleg és ásványosság is megjelenhet.
A Tóth Ferenc pincészet Egri Csillag Superior az alábbi négy fajta házasításából készült:
Hárslevelű, Olaszrizling, Leányka, Rajnai rizling
A szőlőfajtákat külön-külön szüretelték az adott fajta optimális érési időpontjában. A leszüretelt szőlőt bogyózást követően kíméletesen préselték. Az így nyert mustot ülepítették, majd hűtve erjesztették. Az érlelést követően lett elkészítve a végleges házasítás.
A bor csillogó szalmasárga színű, intenzív illatú bor. Méz, narancsvirág, ananász, s egy kis friss birs lenyomata érződik aromáiban. A korty jó savakkal, sárga almás-citrusos, élénk ízekkel indul. Majd lecsengésében a gyümölcsös jegyek mellett egy kis selymes-mézes édes érzet teszi kerekké a bor karakterét. Finom, üde, friss bor hosszú utóízzel.
Analitikájában egyensúlyos, 5,7 g/l savkészlet mellett 2,2 g/l maradékcukor található.
Értékelés
90/100 pont James Suckling