A Smaragd jelölés a szőlőültetvények forró és napos sziklafailain sütkérező smaragzöld színű gyíkról kapta a nevét. A Smaragd szinthez a legmagasabb alkoholfok, vagyis min. 12,5 fok szükséges és így a tételek szárazak, testesek, komplexek, valamint hosszú érlelési potenciállal rendelkeznek.
Az Achleiten egy legendás szőlőültetvény Weißenkirchen-nél, ásványokban gazdag tételek kerülnek ki innen. A teraszok kőfalai a 12. századból származnak és szilikátokban gazdagok. A talaj szerkezete összetett és foltokban eltérő. Egyes szakaszok csak 40 cm talajjal rendelkeznek az alapkőzet felett. A felső teraszokon a gneisz az uralkodó altalaj, az alsó teraszokon a sötét, amfibolitok dominálnak. A tengerszint felett 209–357 m között járunk a dűlőben és ez szintén hozzájárul a komplexitáshoz.
Az itteni Grüner Veltlinert a kopár talaj miatt alacsony hozam jellemzi. A szőlőt természetesen kézzel szüretelték, több menetben és szigorú szelektálással. Néhány órás macerálás után finoman préselték, majd szabályzott hőmérsékleten erjesztették. A bort eleinte néhány hónapig acéltartályokban- majd nagy tölgyfahordókban érlelték. A késői palackozás lehetővé tette a finom seprőn tartást, így bíztosítva a tétel textúráját és karakterességét.
Az Achleiten borok jegyeiben a füstösség, kovakő, gyógynövényesség egyaránt állandó jellemző. Ezt egészítik ki a virágjegyek, barack, friss fűszervirágok, fehér bors, valamint a háttérben megjelenik halvány alma, egzotikus gyümölcs és az elmaradhatatlan ásványosság. Telt, koncentrált textúra. Hosszú lecsengéssel és nagyon hosszú érési potenciállal rendelkezik.
Gasztronómiában jól párosítható borjúhúshoz, nemes baromifoz, galambhoz vagy fürjhez, valamint fűszeres érlelt sajtokhoz. De az ázsiai, thai konyha is remek partner lehet, akár csípős ételekkel is. Analitikája is kiegyensúlyozott: 6g/l savkészlethez 3,2g/l maradékcukor társul.
Értékelések:
96 pont Falstaff
96 pont A La Carte
93 pont Suckling
16,5 Jancis Robinson
