Egy frissítő, gyümölcsös pezsgő, tipikus wachaui szőlőfajtákból. Ideális aperitifnek és partikra.
A szőlőt kézzel szüretelik meredek teraszos ültetvényekről és a Duna-parti szőlőültetvényekről. Kíméletes préselés és hőmérséklet-szabályozott erjesztés után szén-dioxidot adtak hozzá, hogy élénk és friss pezsgőt kapjanak kellemes „mousse”-szal. A szőlőskertben a munka fenntartható és egyre inkább bio elvek alapján történik, rovarirtó és gyomirtó szerek használata nélkül, a szőlőt pedig kézzel szedik.
A Fresco Frizzante karcsú, mégis elegáns testtel rendelkezik. Ízében piros alma, bodzavirág és csonthéjas gyümölcsök finom aromái érezhetők.
Gasztronómiában ajánljuk: a Fresco Frizzante tökéletes aperitif és partibor, ideális kísérő könnyű előételekhez, például serrano sonkához dinnyével vagy marhahús carpaccióhoz. Ideális nyári bor, felfrissülés, akár tisztán, akár egy csipetnyi wachaui sárgabaracknektárral keverve.
Apricot Spritz recept
4 cl Wachaui Baracknektár 6 cl Fresco Frizzante szódavízzel, rozmaring, jégkockák. Öntsd az összes hozzávalót egy borospohárba, keverd meg, és egészségedre!
A wachaui sárgabarack, vagyis "Wachauer Marille" egy különleges, védett eredetvédett gyümölcs, melyet a Wachau régióban termesztenek Ausztriában. A régió egyedülálló klímája és termesztési hagyományai miatt a sárgabarack különösen édes, lédús és aromás. A wachaui sárgabarackot jellegzetes íze miatt kedvelik, és gyakran készítenek belőle lekvárt, pálinkát, kompótot és más finomságokat.
Napjainkban izgalmas koktélbárok, fine éttermek használják pezsgővel, egyéb ízekkel remek frissítő italok, koktélok alapjául is! A webshopban itt találod meg.
Védett eredetvédelem:
A Wachau régióban termesztett sárgabarackot szigorú minőségi előírások védik, és csak a régióban termesztett sárgabarackot szabad "Wachauer Marille" néven forgalmazni.
Fontos érdekesség. A wachaui sárgabarackszüret egyik titka a gyümölcsszedő kosár. Átmérőjük 22-33 cm, magasságuk pedig nem haladja meg a fél métert a wachaui „Marillenzistelnek”. Mind a 220 wachaui sárgabaracktermelő gyümölcsösében a nyári szezonban, júliusban használják ezt a speciális szedőkosarat, amely keskeny és hegyes. Mérete nem nagy, hogy a hagyományos kézi betakarítás során a szedő könnyen tudjon bánni vele az ágak között. És kúpalakú, hogy az alján fekvő gyümölcs ne legyen túl nagy nyomásnak kitéve, ne sérüljön meg.
A kajszibarackot 1890 óta termesztik nagy mennyiségben a Wachauban, miután a filoxéra elpusztította a szőlőültetvényeket, és alternatívát kellett találni. Napjainkban a sárgabarack a wachaui kultúra jellemző gyümölcse. Wachauban mintegy 100 ezer kajszibarackfa terem, a gyümölcs felhasználása pedig sokszínű, lsd lekvárt, pálinkát, kompótot, vagy épp barackos gombóc.