A 130 éves filoxéra előtti időkből származó klónokkal dolgozik a pincészet. Kisebb fürtöket terem, némelyik sárgásabbra érik be teljes íz és érettség mellet, ami finom körtés karaktert csempész a borba. A szőlő a Őrhegy területről érkezik vulkanikus altalajról. A táblák tengerszint felett 250-320m magasságban találhatók. A tőkék 60 évesek és a tőkénként mindössze 0,7 kg a tőketerhelésük. A pincében vadélesztővel dolgoznak, azaz a saját tőkéik gyümölcseiről származó gombák tenyésztésével jön létre a saját élesztő.
A Jázmin & Hanna zöldvelteliniből készült, a nevét a család két unokájáról kapta, mivel két 300 L-es Amfórában érlelték, melyeket az unokákról neveztek el. Az amforákat Légli Attila készített a Balaton déli részén. A 12 hónapos érlelés alatt a zöldveltelini egy nem mindennapi karaktere látott napvilágot. A finom oxidációtól érettebb tónusokkal kényeztet minket a bor, de megvan a feszes üdeség is, mivel az amforák mészkövet is tartalmaznak, ami frissen tartotta a savakat és a sós minerális ízt erősíti a vulkanikus altalajból.
Gasztronómiában kiváló ksérője halaknak, salátáknak, fehér húsú ételeknek.
Analitikájában is harmonikus 6,72 g/l savkészlethez, 1,1 g/l maradékcukor társul.
Az amforáról - Csernus Károly borász gondolatai
"Az amforákat Magyarországban készítik, fehér agyagot kevernek mésszel, majd kézzel klasszikus alakra formálják a megfelelő tömörség érdekében majd kő keményre égetik egy nagy kemencében. Különleges tulajdonsága a mikro oxidáció, ha a hordóval hasonlítom össze, csupán egy harmada a lég áteresztő képessége. Ez teszi lehetővé, hogy könnyedebb testű bort érleljünk benne. Azzal, hogy a amfora nem ad a borhoz vaníliás és füstös ízeket, illetve nincs tannin beoldódás, engedi a Zöld Veltelinit egy sokkal magasabb szintre kibontakozni a 12 hónapos érlelés alatt. Teoretikusan ezt az állapotot palackban 3-5 évig tart elérni. A csodának még nincs vége, mivel az amforában van egy kis mészkő is, mely kapcsolata a borral felerősíti a sós és minerális karaktert a vulkanikus altalajból. Egy olyan kész bort engedtünk kibontakozni az amforában, mely már fiatal korában a harmónia egyik megtestesítője volt. Kóstold meg, legyen a tiéd ez az egyedi élmény."
Csernus Károly vallomása a zöldveltelini(ről)hez:
"A Zöld Veltelini egy örökség számunkra, nagypapa dédnagypapával ültette ezeket a régi és sok próbát kiállt tőkéket. Az ültetvény mára biztos és kiegyensúlyozott termést hoz, mely szépen tükrözi az évjárat tulajdonságait, és ebből a legjobbat hozzuk ki minden évben a gravitációs szőlőfeldolgozással. A finom feldolgozással garantáljuk a szőlőből származó különleges karaktert, a vágott füves jegyeket, a fehér körtés gyümölcsösséget egy finom fehérborsos körítéssel, melyet a vulkanikus altalaj minerális íze tesz teljessé. A reduktív stílusa ellenére, nagyon szép 4-5 éves életút van előtte a palackban, ahol tovább fejlődik egy finom mézes karakter felé."
Károly a régi tőkék erejéről:
"Számunkra egy régi ültetvény felbecsülhetetlen értékkel bír az Őr hegyen. A szőlő már 18 méteres mélységbe növesztette a gyökérzetét, mely áthatol a szikla rétegek repedésein és hozzáfér a hegyben lévő karcvíz forrásokhoz. De a legjobb terméshez a szőlőnek szenvedni kell, mikor augusztus elején a szőlő már megnövesztette a bogyókat a megfelelő méretre, és átlép a gyümölcs beérlelésének a fázisába, jól jön a szárasság. Így a szőlőtőke rá van kényszerítve, hogy a sziklákban rejlő minerális anyagokban gazdag karc vizekből táplálkozzék, a fotoszintézis alatt előállított cukrot ezzel a vízzel szállítja át a levélből a bogyóba, így a cukor gyűjtés mellett a minerális íz jegyek koncentrációja is növekszik. Ezt a terroár ízt akkor kapjuk meg a borokban, ha csupán 3-4 fürtöt hagyunk tőkénként. A szőlő koncentrált gyümölcsösségének jegyeit és az altalaj hozzáadott értékét a legkíméletesebb módon a gravitációs szőlőfeldolgozással hozzuk el Önnek a poharába."