A FOSSIL Chardonnay a Csernus borászat csúcs fehér bora, az újonnan ültetett chardonnay ültetvény szűztermés előtti termése, így az igazán erős vesszők 1-2 fürt szőlőt adtak csak.
A szőlő az Őrhegy területről érkezik vulkanikus altalajról. A táblák tengeszint felett 250-300m magasságban találhatók. A tőkék 3 évesek és a tőkénként mindössze 0,2 kg a tőketerhelésük. A pincében vadélesztővel dolgoznak, azaz a saját tőkéik gyümölcseiről származó gombák tenyésztésével jön létre a saját élesztő.
A gravitációs feldolgozás során a présből a színlevet külön választották, külön erjesztették majd 300-500 literes barrique Seguin Moreau hordókban érlelték 9 hónapon keresztül. Mint minden Csernus chardonnay, ez is battonage eljárással készült.
A korty roppant selymes, elegáns, az Atlanti óceán partján szárított francia tölgy magával ragadó vaníliás ízvilággal ruházta fel a chardonnay banános és mangós gyümölcsös karakterét, melyet tovább kerekít a krémes vajas ízvilág a hosszú lecsengésben. Büszkén mondható, hogy az Őrhegy legelegánsabb fehér bora.
Gasztronómiában vajas, citromos mártásos húsokhoz, vagy gombás, tejszínes halakhoz is bátran ajánljuk. Egy-egy krémes leves, püré, rizottó is méltó társa.
Analitikájában az 4,6 g/l savkészlethez 1,95 g/l maradékcukor társul.
Seguin Moreau – a hordók Royce Royce-a - Csernus Károly borász gondolatai:
"Nem hiába vívta ki magának a Seguin Moreau a világban a hordókészítők Royce Royce-a hírnevet, mivel a leginnovatívabb megoldásokkal állnak az élen, például gömb alakú hordót is készítettek már. A mi munkásságunkat az Aqua-flex eljárással készült hordóikkal támogatják. A Richelieu erdőből válogatott tölgy alapanyagot az Atlanti óceán partján szárítják 3 évig hideg sós párás és szeles körülmények között. Így teljesen más ízvilágot hoz ki a tölgyfából, mint pl a Magyarországon szárított fa alapanyagban kialakuló jegyek a hazai interkontinentális körülmények alatt. A pörkölést digitális és automatizált pörkölő kamrában végzik, mely eljárás után a forró hordókat jeges vízbe mártják, és a hősokk hatására a fa pórusszerkezete összehúzódik. Majd így erősítik rá az abroncsokat, hogy sűrűbb szálszerkezet formájában tartsa a hordót. Számunkra ez a chardonnay érlelése alatt üdébb, gyümölcsösebb karaktert eredményez, melyet a végtelen elegancia jegyében kiegészít egy finom vaníliás és enyhén füstös karakter."