A chardonnay és pinot noir szőlőt szeptemberben válogatják, amikor a savasság és az érettség eléri az alapborhoz tökéletes pontot. A gyümölcs különböző mészköves parcellákról, 260-380m magasságból származik és bár a területek többsége délkeleti fekvésű lejtő, a bor kellő napsütést is kap. A szüretelt szőlőt kis ládákban szállítják közvetlenül a pincébe, ahol nagyon gyengéden és gondosan préselik. Az Extra Brut még a Brut stílusnál is jobban mutatja be a szőlő és a terroir jellegét.
Az alapbort rozsdamentes acéltartályban erjesztik, ahol almasavbontáson is átesik, mielőtt használt 300 literes (vagy 2500 literes) osztrák tölgyfahordókba töltik a seprő körülbelül 10%-ával. A következő évben az alapbort némi cukorral és élesztővel együtt (tirázs likőr) palackozzák a másodlagos erjesztéshez.
A pezsgő mandula és mogyoró árnyalatú, alma és birs illata jellemzi, finoman krémes, selymes és egyértelműen seprős, briós jellegű, kenyérhéjas teltséggel találkozunk az ízben. Az almamag pikáns jellege tovább fokozza a hosszú lecsengést.
Gasztronómiában bátran ajánljuk a pezsgőt étellel. Például a legkülönfélébb amuse-bouche-k mellé, legyen szó osztrigáról, tapasról, antipastiról, garnélarákról, lazactatárról, koktélkenyérről vagy bármilyen más előételről. De hal, szárnyas, könnyű vagy főtt húsok és szinte bármilyen egzotikus étel tökéletesen illik egy pohár pezsgőhöz. Analitikában a 6-7g/l maradékcukorral nagyon barátságos.
Értékelések
95/100 JAMES SUCKLING 2024
93/100 Falstaff Sparkling Special 2024