A Special Wines Edition csomag tartalmaz
1 palack Csernus Riesling Pirogránit-ot
1 palack Csernus Grüner Veltliner Amphora Jázmin & Hanna-t
1 palack Csernus Pinot Blanc Akáciát
A három tétel tétel ára 22.850 Ft lenne, de a készlet erejéig tartó akcióban 18.550 Ft-ért megvásárolható a Csernus pincészet három speciális érlelésű, nagyon izgalmas tétele, melyek Michelin-s éttermek komoly borlapjain is szerepelnek.
A rizling egy újragondolt stílusa 250 L-es Pirogránit (gránit por + kőagyag) golyókban érlelve. A golyók lélegeznek, így a gravitáció és az edény kerek formájából adódóan szüntelen mozgás van az edényben. A borász szerint teoretikusan 12 hónapos érleléssel 5 éves palack érlelést ért el, de az edény mészkő tartalma az elmélet képletét megforgatja, mivel a mészköves tartalom a vulkanikus mineralitást teszi hangsúlyosabbá, és a "moseli riesling" cukor hangsúlyos egyensúlyt megfordította egy érett ropogósabb világba. Analitikájában is ezt látjuk 7 g/l savkészlethez, 10,7 g/l maradékcukor társul.
A szőlő a Őrhegy, Pacsó, Hugyika területekről érkezik vulkanikus altalajról. A táblák tengeszint felett 250-300m magasságban találhatók. A tőkék 40 évesek és a tőkénként mindössze 0,8 kg a tőketerhelésük. A pincében vadélesztővel dolgoznak, azaz a saját tőkéik gyümölcseiről származó gombák tenyésztésével jön létre a saját élesztő.
A zöldvelteliniben a 130 éves filoxéra előtti időkből származó klónokkal dolgozik a pincészet. Kisebb fürtöket terem, némelyik sárgásabbra érik be teljes íz és érettség mellet, ami finom körtés karaktert csempész a borba. A szőlő a Őrhegy területről érkezik vulkanikus altalajról. A táblák tengerszint felett 250-320m magasságban találhatók. A tőkék 60 évesek és a tőkénként mindössze 0,7 kg a tőketerhelésük. A pincében vadélesztővel dolgoznak, azaz a saját tőkéik gyümölcseiről származó gombák tenyésztésével jön létre a saját élesztő.
A Jázmin & Hanna zöldvelteliniből készült, a nevét a család két unokájáról kapta, mivel két 300 L-es Amfórában érlelték, melyeket az unokákról neveztek el. Az amforákat Légli Attila készített a Balaton déli részén. A 12 hónapos érlelés alatt a zöldveltelini egy nem mindennapi karaktere látott napvilágot. A finom oxidációtól érettebb tónusokkal kényeztet minket a bor, de megvan a feszes üdeség is, mivel az amforák mészkövet is tartalmaznak, ami frissen tartotta a savakat és a sós minerális ízt erősíti a vulkanikus altalajból.
A pinot blanc (fehérburgundi) szőlő a Őrhegy területről érkezik vulkanikus altalajról. A táblák tengeszint felett 320-370m magasságban találhatók. A tőkék 70 évesek és a tőkénként mindössze 0,5 kg a tőketerhelésük. A pincében vadélesztővel dolgoznak, azaz a saját tőkéik gyümölcseiről származó gombák tenyésztésével jön létre a saját élesztő.
Analitikájában is kerek, kedves 5,54 g/l savkészlethez, 3,2 g/l maradékcukor társul.
Csernus Károly a fehér burgundi alias pinot blanc szépségéről:
"A Fehér Burgundi egy ritka fajta, számunkra is különleges, mivel az Őr hegy legmagasabban fekvő 70 éves fehér szőlő ültetvényéről szüreteljük. Pár fürt van tőkénként, de minden évben becsülettel beérleli a szőlő a kevés termését, amit mi nagy tisztelettel és mély megbecsüléssel elfogadunk. Legjobb tudásunk szerint készítjük fel a bort az akácfa hordós érlelésre, melyet battonage eljárással formálunk és kerekítünk 12 hónap alatt. Mondhatni egy 3 arcú bort kapunk, megvan benne az akácfa zöldes kapros jegyeket tükröző hordófűszer jellege, a vulkanikus altalajból merített sós és minerális karakter, és egy kifinomult finesz egy krémes vajas testű ágyba bújtatva."
És Károly, miért akácfa hordó?
"A Fehér Burgundi egy könnyedebb fajta, mint a Chardonnay. 2015-ben mikor megvásároltuk az új hordó garnitúránkat, epekedve vártuk a Fehér Burgundi csodáját az első töltésű barrique hordókban, de sajnos csalódnunk kellett mert túl erős volt a fa hatás. Tovább gondolkodtunk a fajta lehetőségein, illetve a saját stílusunk kialakításán, és így jutottunk el az ötletig, hogy akácfa hordókkal próbálkozznk. De a csodához szimplán nem elég az akácfa különleges ízkaraktere, hanem a harmóniára törekvésünk fényében nagyobb hordókban gondolkodtunk, ahol nem olyan erős a fa jelenléte. A könnyedebb Fehér Burgundi, mint egy finom nő, magára ölti a különböző kiegészítőket, hogy a legjobb formáját tudja hozni. Így öltöztettük fel finom zöldes kapros hordófűszerekbe, a régi tőkék által hangsúlyos vulkanikus sós és minerális ízjegyekbe, illetve a battonage krémes és vajas pongyolájába. Kóstold, érezd, gondolkodj rajta."